Prodej čepovaného a nebaleného vína od 1. 1. 2018

Vinařství Vajbar Stáčené víno Prodej čepovaného a nebaleného vína od 1. 1. 2018

Nový zákon přináší nové podmínky prodeje sudového vína od 1. ledna 2018. Ovšem již nyní nasává ten správný čas k rozhodnutí, jakou formu prodeje zvolíte, protože jedna forma vyžaduje technické úpravy, druhá pak řadu administrativních úkonů.

Zákon uvádí dvě varianty prodeje „sudového vína“ a to čepované víno a nebalené víno.

Čepované víno

Čepované víno je víno, které se konečnému zákazníkovi načepuje z jednorázového obalu do objemu 20 litrů. SZPI v současné době uznává jako jednorázový obal splňující podmínky zákona výhradně obal typu bag in box s jednorázovým uzávěrem typu VITOP.

Výhody:

stabilní, kvalitní ošetřené víno s dlouhou dobou expirace
nemusíte vést evidenční knihy
prodáváte přes stávající stáčecí zařízení, které Vám upravíme k prodeji vína z bag in box
lehká manipulace (váha kolem 21 kg včetně obalu)
neplatíte zálohu za obal
za kvalitu vína ručíme my, odpovědnost prodejce je přenesena na výrobce

 

Nevýhoda:

je jediná - v ceně vína je započítána cena jednorázového obalu

Nebalené víno - keg

Nebalené víno je víno, které je distribuováno v obalu, jenž není určen pro konečného zákazníka. Může to být stávající variantu v KEG sudu, případně v kanystru či jiném vhodném potravinářském obalu. Prodejce musí vína při prodej zabalit do obalu, který je určen pro konečného zákazníka - do PET láhve.

Výhoda

je jediná - v ceně vína není započítána cena jednorázového obalu

Nevýhody:

tento způsob prodeje může probíhat pouze v registrované stáčírně
z PET lahví se stává výrobek a musí být označeny údaji dle Vinařského zákona
stáčírna, co by výrobce, ručí za případné vady vína (pokuta až 50 mil. Kč)
víno musí být stočeno v režimu výroby, tedy nikoliv před zákazníkem
stáčírna musí být zkolaudována jako výrobní jednotka  - hygiena, SZPI
stáčírna musí být registrována na Ústředním kontrolním a zkušebním ústavu zemědělském
stáčírna musí vést evidenční knihy zásob
stáčírna musí mít zpracovaný HACAP
stáčírna musí vést evidenci vinných nádob
stáčírna musí být registrována na portálu farmáře (Ministerstvo zemědělství)
stáčírna musí podávat 1x ročně prohlášení o zásobách
stáčírna musí podávat 1x ročně prohlášení o produkci
stáčírna musí uzavřít smlouvu s EKO-KOM (plní do obalů pro konečného zákazníka)

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku.
Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.

Copyright © 2013 Vinařství Vajbar

Tvorba WWW stránek GRAWEB