Sorbet

Vinařství Vajbar O vinařství Snoubení s pokrmy Sorbet

Sorbety jsou obecně ovocné mražené směsi, většinou velmi osvěžující, které se ve vysoké gastronomii podávají uprostřed mnohachodového menu k osvěžení chutí. My vám dnes ukážeme, jak vyrábí osvěžující alkoholický sorbet doma majitel vinařství Bronislav Vajbar osobně.

Nejprve vydlabeme čtyři středně velké citrony tak, aby se z nich staly hrníčky na budoucí sorbet. Štávu z citronů a vydlabanou dužninu nasekanou na drobno smícháme se 150 - 200 g moučkového cukru a zalijeme 3 dcl Frizzante Veltlínské zelené 2015 kabinetní víno. Vzniklou směs velmi pomalu ohříváme v hrnci tak, aby se nám chuti spojily a prolnuly, ale aby se během cca 10 min ohřívání směs nedostala k vyšší teplotě, než 70°C.

Máme-li k dispozici citrony bez chemického ošetření, nakrájíme do této směsi i zbývající citronovou kůru. Citronové aroma tak bude ještě výraznější.

Vzniklou směs necháme vychladit. Přelijeme přes hrubší sítko, abychom oddělili dužninu a případnou kůru. Do směsi vlijeme zbytek láhve frizzante. Opatrně, ale důkladně promícháme. Přelijeme do misky vhodné k mrazení a vložíme do mrazáku. Vždy po půl hodině musíme směs z mrazáku vyjmou a promíchat, aby nevznikl jeden velký kus ledu. Po třech hodinách můžeme podávat - v citronových hrníčcích nebo ve sklenkách s žezem citronové kůry. Nezapomeňte ozdobit snítkou máty či meduňky. 

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku.
Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.

Copyright © 2013 Vinařství Vajbar

Tvorba WWW stránek GRAWEB