Kachní prsa na listových salátech s medovo-vinnou zálivkou a piniovými oříšky.
Vinařství Vajbar O vinařství Snoubení s pokrmy Kachní prsa na listových salátech s medovo-vinnou zálivkou a piniovými oříšky.
Hravý, poměrně jednoduchý a snad i ne zcela kalorický recept, který můžete podávat k nedělnímu obědu i sobotní večeři. My jsme se sešli u Vajbarů a s vařením pomáhala nejen miss Lucie, ale i missis Kateřina a dokonce vinař osobně. Možná vám bude divné, proč si máte připravovat sami zálivku na salát, když jsou jich plné regály, ale skutečné vaření je o surovinách a maličkostech. Navíc takovou nekoupíte...
Na 4 porce potřebujeme:
Technologický postup
Vezmeme několik druhů listového salátu, opereme a důkladně osušíme v sušičce na salát. Připravíme si zálivku na salát. Na pánvi rozpustíme máslo a přidáme piniové oříšky. Zasypeme lžičkou třtinového cukru. Necháme lehce zkaramelizovat a zalijeme aromatickým bílým vínem. Necháme zredukovat na třetinu, odstavíme a vychladíme.
Kachní prsa nařežeme na straně sádla na asi centimetrové kostičky, osolíme hrubou mořskou solí a pomalu opékáme na pánvičce – nejprve ze strany sádla, potom otočíme. Při zhruba 60% výkonu sporáku opékáme maso opakovaně po 3 – 4 minutách z každé strany. Stranu se sádlem pokapeme při prvním otočení medem. Při stačení masa prstem musí pružit. Maso necháme následně odpočinout 5 – 6 minut v troubě při 80°C.
Saláty smícháme, lehce osolíme a přelijeme vinnou zálivkou. Připadá-li vám salát suchý, můžete ještě zakápnout olivovým extra virgine olejem. Dobře promícháme a nainstalujeme na talíře. Kachní prsa nakrájíme na tenké plátky, které klademe na salát a servírujeme. Podáváme s Frizzante Muškát Moravský 2013 kabinetní víno.