Jehněčí kýta se špenátovým kuskusem

Vinařství Vajbar O vinařství Snoubení s pokrmy Jehněčí kýta se špenátovým kuskusem

Velmi jednoduchý recept, který je založen hlavně na kvalitě použitých surovin a na trpělivosi při pečení v nízké teplotě. Hodit se bude hlavně při rodinných oslavách či větších návštěvách.

 

Vzhledem k velikosti jehněčí kýty si tentokrát výjimečně napíšeme recept pro 8 osob:

1 celá jehněčí kýta
500 g poctivé domácí slaniny
3 paličky Českého česneku
1,5 kg čerstvého špenátu
4 cibule
400 ml zakysané smetany
500 g kuskusu
čerstvý rozmarýn
čerstvě mletý pepř
kurkuma

 

Technologický postup

Kýtu dobře našpikujte slaninou a řezy česneku. Zbytek slaniny a dvou paliček česneku nasypte na maso, osolte hrubou mořskou solí a posypte sekaným rozmarýnem. Přelijte olivovým olejem a vložte do trouby rozehřáté na 130°C Pečte 3 až 4 hodiny, dle velikosti kýty. Po půl hodinách kýtu otočte a přelijte výpekem.  Nešetřete na kvalitě česneku a slaniny, je třeba, aby předaly svou chuť a aroma masu. Bude-li kýta opravdu z mladého jehněte z volného chovu, bude nejen maso šťavnaté a křehké, ale dokonale odpadne od kosti. 

Cibuli a česnek nakrájejte na drobno. Listy špenátu rychle spařte a po vychladnutí nasekejte na drobno. Cibuli a česnek opečte jen dožluta na olivovém oleji a přidejte špenát. Osolte, lehce opepřete a zakryjte pokličkou, aby se špenát lehce produsil. Po pěti minutách přidejte kuskus, dobře promíchejte. Opět přiklopte pokličkou a po dalších cca 5 min vmíchejte zakysanou smetanu a okořeňte kurkumou. Za pár minut bude příloha hotová.

Kýtu naporcujte, špenátový kuskus vymodelujte pomocí tvořítka a přelijte výpekem s kostičkami vypečené slaniny.

Podávejte s Cabernet Moravia rosé 2013 kabinetní víno.

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku.
Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.

Copyright © 2013 Vinařství Vajbar

Tvorba WWW stránek GRAWEB