Sekty
Vinařství Vajbar O vinařství Sekty
Po premiéře dvou sektů kvašených v láhvi, vyrobených ze stejného cuvée v různé dosáži (BRUT, EXTRA BRUT) v roce 2015, přicházejí na sklonku roku 2016 hned tři sekty kvašené v láhvi. Tentokrát je každý jiný a přitom jeden lepší, než druhý!
Sekty se i u nás dostávají do hledáčku milovníků vína a razantně roste jejich nabídka i spotřeba. Konzumenti zážitků začínají chápat, že "bublinky" jsou sice nápoje slavnostním, ale že je již není nutné s úctou otevírat pouze na Silvestra.
Sekt je skvělý a plnohodnotný gastronomický nápoj vhodný jako aperitiv, partner ryb, mořských plodů i paštik a dokonce i skvělý digestiv. Navíc vás sklenka sektu skvěle osvěží i během pracovního stresu. Zkrátka, v každé domácnosti by několik lahví sektu mělo čekat v chladu na svou chvíli (a neměly by čekat dlouho).
Budeme rádi, když mezi nimi budou i ty naše:
Sekt Vajbar Veltlínské zelené Brut, pěstitelský sekt 2014
postavený na ovocných primárních tónech a svěžesti.
Podávejte ke kanapkám s lososem.
Sekt Vajbar Blanc de Noir Brut, pěstitelský sekt 2014
premiérově bílé z modrých hroznů - skvělá odrůda Pinot Noir!
Barva je světle žlutá se zlatavými odlesky a velmi bohatým jemným perlením. Vůně je velmi bohatá a ušlechtilá. Nacházíme bílé medové květy, akátový med, lehce oxidativní tóny i toasty s máslem. Chuť je výrazná, oble nazrálá, s bohatými tóny bylin, travin a toastů. Dlouhý, suchý elegantní závěr.
Doporučujeme k terině foie gras.
Sekt Vajbar Barrique Brut, jakostní šumivé víno stanovené oblasti 2014
Velká premiéra – poprvé se chlubíme sektem vyrobeným tradiční technologií zrání v láhvi z vína, které zrálo nejprve v sudech barrique. Velmi elegantní víno pro zvláštní příležitosti.
Barva je světle zlatá se žlutavými odlesky. Sekt velmi bohatě perlí, jemné perličky tvoří dlouhé pevné řetízky. Vůně je velmi bohatá a plná, přináší nazrálé tóny vzniklé dlouhým zráním v láhvi doplněné o svěží citrusovou stopu a dotek fíků. Postupně bude nazrávat k hlubším, otevřeným tónům. Chuť je plná, suchá a osvěžující. Začínáme opečeným toastem s máslem a fíkovou marmeládou, přecházíme na pomelo, červený grep a v suchém závěru na limetovou kůru.
Podávejte k terince z foie gras.