Deníček vinobraní
Vinařství VajbarO vinařství Aktuality Deníček vinobraní
Vinobraní je pro vinaře velmi důležité. Na krátkém časovém úseku několika týdnů je potřeba sklidit plody celoroční práce a navíc je odpovídajícím způsobem zpracovat - zbavit třapin, lisovat, nakvášet, čeřit, sedimentovat, kvasit, filtrovat, ochutnávat...
Je to velmi hektická doba, kterou se vám pokusíme přiblížit v našem deníčku...
5. 1.
Vylisováno. Máme mošty na ledová vína z Pálavy, Frankovky a Veltlínského zeleného. Teď už jen nechat pěkně vykvasit a delikatesa bude hotova.
4. 1.
Dnes ráno ve 4 hod. teplota na vinici klesla na -7,5°C a celá firma vyráží na dlouho očekávaný sběr hroznů ledového vína.
3. 1.
Mráz nepřišel...
...hrozny jsou stále na vinici.
2. 1.
Dnes odpoledne bylo na vinici -5°C. Otázka dne zní - bude teplota klesat a ráno sebereme ledovku nebo přijdou sněhové mraky a půjdeme na běžky?
1. 1.
Na vinice i na hrozny ponechané na ledovku padá sníh. Na romantické procházky ideální, ale na sběr ledového vína stále chybí pár stupňů směrem dolů...
31. 12.
Boj o ledové víno pokračuje. Silvestrovské už nebude - na vinici klesla teplota pouze na -5,5°C. I dnes v noci budeme monitorovat a možná i sbírat...
28. 12.
Bude ledové víno?
Podle posledních předpovědí asi ano. Na přelomu roku by teploty v Rakvicích měly klesnout pod -7°C. Bude to víno Silvestrovské nebo Novoroční?
Co myslíte?
3. 11.
Výběrový den:
Pálava výběr z bobulí 27,2 °NMN
Merlot výběr z bodulí 27,5 °NMN
Frankovka výběr z hroznů 24, 5 °NMN
27. 10.
Bílé odrůdy už máme všechny ve sklepě. Na vinicích visí, dokonale zasíťované, pouze Veltlínské zelené a Pálava, ze kterých by se, bude-li příroda nakloněna, mohlo stát ledové víno.
25. 10.
V příštím týdnu předpovídají pěkné počasí a nás čekají hrozny Frankovky, Zweigeltrebe, Cabernetu Moravia, Cabernetu Sauvignon, Merlotu a André. Vše ve výběru z hroznů nebo pozdním sběru.
24. 10.
Právě jsme posbírali hrozny Frankovky - bude z nich pěkné, hutné, pozdněsběrové červené víno.
13. 10.
Velká radost - po pěti letech nasadilo Svatovavřinecké na velké víno. Posbírány dokonale vyzrálé hrozny s cukernatostí 23°NMN.
12. 10.
Hektický den - lisovali jsme Dornfelder, ze kterého bude hutné, temně fialové, výrazně borůvkové víno a zároveň probrali vinici s Zweigeltrebe. Část hroznů jsme posbírali v kabinetní kvalitě na rosé, zbytek zůstává a sílí na budoucí červené.
2. 10.
Slunečný pátek patřil Tramínu. V cukernatosti 25°NMN sklizen materiál na krásný výběr z hroznů.
1. 10.
Dnes jsme posbírali Veltlínské zelené v kabinetním provedení.
27. 9.
Růžový den ve Vinařství Vajbar. Dnes jsme sklidili Zweigeltrebe a Svatovavřinecké na rosé. Obě vína budou kabinetní.
24. 9.
A je to tady! Vlajková loď vinařství Pálava opouští vinice a směřuje do lisu. To vše při cukernatosti 25°NMN. Tedy další z výběrů z hroznů - tentokrát určitě víno se zbytkem cukru, které potěší naši rozsáhlou skupinu milovnic vína a možná nejen ji!
23. 9.
Dnes sklízíme první výběr z hroznů ročníku 2015. Loni nebyl ani jeden, letos jich bude požehnaně...
Rulandské šedé - trať Trkmansko. Cukernatost 25,5°NMN.
A teď co s tím? Chcete raději víno s běžným alkoholem a 30 g zbytkového cukru nebo dospělý a plný Pinot do sucha s 15% obj. alkoholu?
22. 9.
Slunečný den vybízí k dalšímu sběru hroznů. Dnes přišel na řadu Müller Thurgau - opět v kabinetním provedení.
21. 9.
Po hroznech na frizzante a Svatomartinská vína plynule přecházíme na sběr hroznů pro produkci predikátních vín. Dnes přišlo na řadu Neuburské - můžete se těšit na pozdní sběr.
20. 9.
Svatovavřinecké na Svatomartinské rosé jsme posbírali v cukernatosti kabinetního vína. Bez doslazení necháme vykvasit a těšíme se na šťavnaté přírodní mladé víno.
16. 9.
Sklízíme Modrý Portugal na Svatomartinské víno.
12. 9.
Vinobraní pokračuje. Lisujeme Muškát Moravský na oblíbené kabinetní Frizzante. Celý sklep nám voní...
5. 9.
Vinobraní zahájeno. Po prvních sběrech na pár desítek litrů burčáku pro naši vinotéku začínáme roztáčet kola vinobraní naplno. Irsai Oliver, ze kterého bude tak oblíbené frizzante, je už ve sklepě. Krásně voní a je velkým příslibem.